Ledger Live trezor suite

Ledger Live. Must Read These Type Of Ledger Nano s Wallet. This Ledger Live

YEŞİL YOL

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?

YEŞİL YOL

Menü
    YEŞİL YOL

    "Yeşil Yol Projesi" nedir ve Türkiye ile bölgeye ne kazandıracak?

    Öncelikle projenin amacı; Turizm alanlarını birbirine bağlayarak bölgenin turizm potansiyelini artırmak. Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin olmak üzere 8 ilin önemli yaylalarını ve turizm merkezlerini birbirine bağlayan, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin belirlenen güzergâh boyunca güvenli konforlu bir şekilde seyahat etmesine imkân sağlayan bir turizm projesi olan Yeşil Yol Projesi, Doğu Karadeniz'e yeni canlılık ve şekil kazandıracak.

    Ayrıca Doğu Karadeniz Turizm Master Planı, ilk ayağı Yeşil Yol Projesi olan dev bir program. Yeşil Yol olarak tanımlanan 2600 kilometrelik yolun tamamlanmasının ardından sıra 38 ayrı yerde turizm merkezlerinin yapılmasına gelecek. 38 ayrı turizm merkezi için şu anda planlama çalışmaları devam ediyor. Planların onaylanmasının ardından bu bölgeler turizm alanı ilân edilecek.


    YEŞİL YOL; BİR YOLCULUK AKSI
    DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) projeyi bir yolculuk aksı olarak tanımlıyor. Yani yeşil yol hedefe varma adına hızlı ulaşım sağlayacak bir yol değil aksine yavaş ilerlenen ve çevrenin daha çok algılanmasına imkân veren bir yolculuk aksı. Bu proje kesinlikle Karadeniz sahil yoluna alternatif değil ve yaylalar arasındaki ulaşımı sahil yolundan bağımsız olacak şekilde sağlamaya yönelik.


    YEŞİL YOL, PLANSIZLIĞI ORTADAN KALDIRACAK
    Doğu Karadeniz'de özellikle plansız yerleşme bölgeyi tehdit ediyor. Özellikle de Yeşil Yol güzergahı bölgeye yakışmayan yapılaşmalarla dolu. Bir çok sorun var. Yaylalarda mülkiyet sorunu var, çirkin yapılaşma var, kaçak yapılaşma var, yöresel mimarinin olmadığı bir yapılaşma var, plansız, programsız ve düzensiz bir yerleşim var. Yeşile Yolculuk projesi yeni bir yol olmadığının da altı çiziliyor. Eski yolun yani var olan yolun ıslah etmek, iyileştirmek, işaretlemek ve güvenli bir yol oluşturmak olduğu açıklanıyor. Turizmin en önemli parçası olan Yeşile Yolculuk, Karadeniz Bölgesinin sahip olduğu eşsiz güzelliklere değer katacak bir proje olarak tarihteki yerini alıyor.

     

    BİN 100 KM'LİK İYİLEŞTİRİLECEK YOL KALDI
    İyileştirilmesi planlanan güzergâh yaklaşık 2 bin 600 km uzunlukta. Ancak bu güzergâhın yaklaşık bin km’lik kısmı hâlihazırda Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yer alan yollardan oluşuyor. Geriye kalan Bin 600 km güzergâhın yaklaşık 500 km’lik kısmında yol iyileştirme işlemleri tamamlanmış olup, bundan sonra kalan Bin 100 km’lik kısımda iyileştirme çalışmalarının yapılması planlanıyor.


    ULAŞIM YETERSİZLİĞİ BÖLGE TURİZMİNİ BALTALIYOR
    Ulaşım yetersizliği mevsim kısalığı ve gezme görmeye dayalı tek tür turizm bölgede turizm sektörünün temel sorunları içinde. Ulaşım yetersizliği özellikle dağlarda pek çok kaynağın atıl olarak kalmasına neden oluyor. Çözüm ise bir yandan turist eğilimlerini, diğer yandan değerlendirilebilir kaynakları devreye sokan yeni bir ulaşım planlamasıyla birlikte Yeşil Yol Projesi...


    PROJE NASIL HAZIRLANIYOR, NE ŞARTLAR ARANIYOR?
    Yeşil Yol Projesi de dahil bu tip hassas projelerde ince elenip sık dokunuyor ve yıllar süren çalışmalar yapılıyor. Yeşil Yol'da da, doğal ve tarihi değerlerin korunması, Yerel mimariye ve malzemelere uyumun sağlanması, Koruma-kullanma dengesinin gözetilmesi, Sürdürülebilir turizm uygulamalarının geliştirilmesi ve çevreye yönelik olumsuz etkilerin asgari düzeye indirilmesi hususları arandı.

     

    İŞTE YEŞİL YOL İLLERİ VE YAYLALARI;
    Artvin: Kaçkar Turizm Merkezi ve Kafkasör Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgeleri
    Bayburt: Kop Dağı Turizm Merkezi
    Giresun: Aksu TM, Bulancak Bektaş Yaylası TM, Kümbet Yaylası TM, Yavuzkemal Yaylası TM.
    Gümüşhane: Çakırgöl Kış Sporları TM, Süleymaniye Kış Sporları TM, Zigana TM
    Ordu: Akkuş Argın Yaylası TM, Aybastı Perşembe Yaylası TM, Aybastı Toygar Kabaktepe TM, Bolaman KTKGB, Çambaşı Yaylası TM, Mesudiye Keyfalan Yaylası TM, Mesudiye Çukuralan Yaylası(Yeşilce), Yaylacık(Topçam), Köşe Obası, TM, Fatsa-Çerkezler TM
    Rize: Anzer KTKGB, Anzer TM, Çamlıhemşin Ayder Kaplıcası TM, Çamlıhemşin Ayder KTKGB, Çayeli TM (Kuspa), İkizdere Ovit Dağı Kış TM
    Samsun: 19 Mayıs TM, Ayvacık KTKGB, Bafra Kolay TM, Havza 25 Mayıs Termal TM, Havza Mevcut Kaplıca Termal TM, Ladik Akdağ Kış Sporları TM, Vezirköprü TM
    Trabzon: Akçaabat Karadağ TM, Araklı Pazarcık Yaylası TM, Araklı TM, Araklı Yeşilyurt Yılantaş Yaylası TM, Sis Dağı TM, Maçka Şolma TM, Tonya Armutlu Gümüşhane Kürtün Erikbeli TM.

     

     

    PROJE HAKKINDA ORDU VALİSİ İRFAN BALKANLIOĞLU'NUN GÖRÜŞLERİ:
    Proje kapsamında ilimiz sınırları içinde yapılacak çalışmaların bedeli yaklaşık 11 milyon TL. Proje kapsamına bugüne kadar Çambaşı yaylası ile Mesudiye İlçesi ne bağlı Beyağaç Köyü arasındaki 17 kilometrelik yol asfalt hale getirildi. Yine Çambaşı Yaylası ile Giresun un Paşakonağı Yaylası arasındaki 9.1 kilometrelik yolun yapımı tamamlandı. Çalışmalar Kabadüz ve Mesudiye ilçelerinde yol onarım, altyapı ve üstyapı işleri olarak devam ediyor. Yolun Ordu nun yaylalarındaki toplam uzunluğu ise 234 kilometre.

    Proje ile Ordu nun yaylalarının daha çok ziyaret edilebileceğine de dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, kenti son yıllarda ziyaret eden turist sayısında önemli artış kaydedildiğini vurgularken, şöyle devam etti:

    Özellikle Arap turistler yaylalarımıza adeta akın ediyor. Yeşil Yol Projesi ile yaylalar arasındaki turizmde canlanabilecek, eko-turizmi hareketlendirecek. Kabadüz-Çambaşı arasındaki yolda iyileştirme çalışması sürüyor. Yine Çambaşı Kayak Merkezi nin yapımı, Yeşil Yol un tamamlanması kent turizmine büyük fayda sağlayacak. Yeşil Yol üzerinde bulunan Mesudiye İlçesi ne bağlı Zile Obası, Kızılağaç Yaylası, Köşe Obası gibi yaylalarımızda 150 yıl önce yapılan ahşap yapılarda orjinalliğini koruyor ve yurt içi yurt dışından gelen turistlerin de büyük ilgisini çekiyor. Turizme yönelik yol ve kayak merkezi gibi yatırımlar tamamlandığında kentimizin yaylalarını ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında da ciddi artış yaşanmasını bekliyoruz. Proje kapsamında ilimiz sınırları içerisindeki çalışmalar da bundan sonra Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek. Kaynak:DHA