Köşe Obası

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Köşe Obası
KÖŞE OBASI, 2015 yılında yapılan Mesudiye Kurultayında, güzel korunması ve doğal güzelliği sebebiyle "Mesudiye’nin En Güzel Korunan Yaylası" ödülüne sahip bir yayladır.

KÖŞE OBASI, Ordu ili Mesudiye ilçesine bağlı Köşe Mahallesi'nin yaylasıdır. KÖŞE OBASI'nın kuruluş tarihi hakkında geniş bilgi bulunmamaktadır. Ancak en az 200 yıllık bir geçmişinin olduğu bilinmektedir.  Köşe Obası'nın da içinde bulunduğu Topçam Yaylaları, 11.01.1998 tarih ve 23227 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 98-10496 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile "Turizm Bölgesi" ilan edilmiştir.

 

Canik Dağları üzerinde 2279 m yüksekliğindeki Eriçok zirvesinin Karadeniz'e bakan yamaçlarında bulunan Köşe Yaylası, Yaylacık Yaylası ile Çukuralan Yaylası arasındadır. Yakın zamana kadar geleneksel yaylacılığa ve yaylaya örnek gösterilen Köşe Yaylası, yöre halkı tarafından ''Köşe Obası'' olarak adlandırılmıştır. Taş duvarların üzerine ahşap yapı malzemeleriyle yapılan yayla evlerinin altı ahır olarak kullanılmaktadır. Yaylacılar çok sayıda koyun, kuzu ve inek besledikleri gibi binek ya da yük hayvanı olarak da at yetiştirmektedirler. Tüketim merkezlerine uzak olmasından dolayı yaylada üretilen süt, tereyağı ve peynir gibi ürünler yeterince değerlendirilememektedir.

 

Çam ormanlarıyla çevrelenen Köşe Obası, doğa yürüyüşçüleri ve fotoğraf tutkunlarının uğrak yeri. 100-150 yıllık tarihi evlerinin özgün mimarisi göz alıyor. Temiz ve bol suyu, bozulmamış doğası; kendine özgü bitki örtüsü Köşe Obası'nı görülmeye değer kılıyor. Yeşil Yol güzergahında bulunan Yaylamız, yazın insanların mesire alanı ve tatil yaylası konumundadır. 

 

Bilimsel anlamda organik olma özelliklerinin tümünü içeren bu tür yiyeceklerin tanıtımı ve pazarlanması yöre halkına önemli kazanımlar sağlayacaktır. Ladin ağaçlarıyla çevrili yaylada sağrak (Agaricus Campestris)cücül, namazlo (Polyporus Squamosus), beyaz namazlo (Hydnum Repandum), bolet (Boletus edulis)şabadun, sarı mantar (Cantharellus Cibarius) ve teltel (Artomyces Pyxidatus) gibi çayır mantarı  doğal olarak yetişmektedir. Eriçok zirvesine yaklaştıkça Soğuksu çeşmesi ve Dutyalı zirvesinin çevresinde yöre halkının ''cennet böğürtleni'' (Ahududu - Rubus idaeus) ve ''çalı çileği'' (Vaccinum Myrtillus) olarak adlandırdığı bitkilere rastlanmaktadır.

 

Topçam Yöresi Turizm Kültür ve Dayanışma Derneği (TOY-DER) tarafından bir grup yamaç paraşütçüsü 2005 yılında Topçam Beldesi'ne davet edilmiştir. Yöreye gelen paraşütçüler Dutyalı zirvesinin yakınındaki Soğuksu mevkiinden havalanarak Topçam belde merkezine uçtuktan sonra ''Yörenin, Dünya Yamaç Paraşütü Olompiyatlarının düzenlenebileceği hava ve coğrafya koşullarına sahip olduğunu''  belirtmişlerdir.

Yaylanın doğal özelliklerinin görsel zenginlikleri Fotoğraf Sanatı Kurumu üyelerinin ilgi odağı olduğundan, her sene yöreye çok sayıda fotoğraf sanatçısı gelmekte ve buralarda ürettikleri eserlerle yaylanın tanıtımına katkı sağlamaktadır.

 

Yaylanın geleneksel dokusunu koruyarak tanıtmak ve yöre halkının kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen yayla şenliklerine  Köşelilerin yanında, çok sayıda doğa sevenler de katılmaktadır.

Jeep, motosiklet, bisiklet, yamaç paraşütü ve doğa yürüyüşü gibi sporlara uygun olan yaylada çadırda konaklama yapılabilir.

 

Buraya ilk gelenlerin Kır Hüseyinoğulları, İmamoğulları ve Elikömeroğulları olduğu bilinmekle beraber, daha sonraları Ahmetoğulları, Gürsesler ve Şentürklerin gelmeleriyle Köşe’nin bugünkü yerleşik düzeni sağlanmıştır.

 

 

KÖŞE OBASI, 2015 yılında yapılan Mesudiye Kurultayında, güzel korunması ve doğal güzelliği sebebiyle "Mesudiye’nin En Güzel Korunan Yaylası" ödülüne sahip bir yayladır. Devletin en büyük projelerin den biri olan "Yeşil Yol" projesi bu yaylamızın tam içinden geçmektedir. Ordu Valiliği'nin yayınlamış olduğu "Yürüme Parkurları" nın 3 tanesi bu yaylamızdan geçmektedir. Organik yapısını korumuş olan yaylamızda halen elektrik bulunmamaktadır. 

 

Halk geçimini tarım, hayvancılık, orman işçiliği ile sağlamaktadır. Son yıllarda genç neslin azalmasıyla hayvancılıkta gerileme görülmektedir. Geçim sıkıntısı ve tahsil sebebiyle gurbete gidenlerin sayısı, yayla ve mahalledeki nüfusa oranla daha çoktur. Buna karşılık son dönemlerde emekli olan gurbetçilerimizin dönüş yaparak baba ocaklarını canlandırmaları, evi olmayanların ise yeni ev inşa ederek yerleşmeleri yöre halkına heyecan vermektedir.

 

Okur-yazar oranı oldukça yüksektir. Bu güzel mekânın tüm ulaşım noktalarına olan kara ulaşım yolu, Eylül 2020 tarihinde YEŞİL YOL PROJESİ kapsamında doğayla barışık sıkıştırılmış beton(asfalt) yapılmıştır. KÖŞE OBASI'nda halen elektrik bulunmamaktadır. 

 

Köşeliler Derneği, 1999 yılından bu yana Köşe Mahalle sakinlerinin ve gurbetteki hemşerileri ile birlikte organizeleri ile hiç ara vermeden her yıl Ağustos ayının ikinci haftasının Cumartesi gününde KÖŞE OBASI’nda yayla şenlikleri düzenlenmiş olup, en son 2019 yılında 17.KÖŞE OBASI YAYLA ŞENLİĞİ yapılmıştır.   

 

 

 

Bu şenlikler, sosyal hayata ayrı bir renk ve dayanışma getirmiştir. Yeniliğe açık olan Köşeliler, gurbette de sosyal bir yaşantıda payına düşen görevlerini yerine getirmekten geri durmamıştır. Önemli vasıflarından biri de müziğe ve mahalli halkoyunlarına olan beceri ve yakınlıklarıdır. 

 

 

 

 

 

 

 

KÖŞE OBASI RESİMLER (Google)

 

Kaynak: Araştırma ve bilgi tedariği konusunda desteğini esirgemeyen değerli hemşerimiz Sn.Aydın ALTUNÖZ Hocamıza teşekkürlerimizi sunarız. Yukarıdaki bilgilere ve çok daha fazlasına  www.apolitize.com web adresinden ulaşabilirsiniz.